BACK TO HOME

Zelfstandigheid van kinderen stimuleren

donderdag, 10 juni 21

Zelfstandigheid is een van de belangrijkste eigenschappen die je een kind kunt meegeven. Kinderen willen zich van nature ontwikkelen en als je ze de ruimte, de mogelijkheid en het vertrouwen geeft zullen ze steeds zelfstandiger worden. Zelfstandigheid zorgt ervoor dat kinderen zich zelfverzekerder, trots en actief voelen. Wij geven je daarom een paar tips om de zelfstandigheid van je kind te stimuleren.

Eigen dingen laten doen

Een van de eerste dingen om je kind zijn zelfstandigheid te stimuleren is door het kind de ruimte geven om eigen dingen te doen. Laat je kind bijvoorbeeld een hobby of sport kiezen. Verder kun je het kind ook zijn eigen boterham laten smeren, zichzelf aankleden, zelf naar een vriendje lopen en zijn of haar eigen kamer laten inrichten. Dit betekent niet dat je een kind direct alles kan laten doen wat hij of zij wilt. Als ouder luister je naar wat je kind wilt, praat je er samen over en leg je uit waarom bepaalde dingen wel kunnen en andere niet. Dit zorgt ervoor dat het kind zijn eigen mening kan uiten en interesses kan ontwikkelen, maar wel weet dat er bepaalde grenzen zijn.

 

Spelen in een nieuwe omgeving

Spelen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de zelfstandigheid van kinderen. Het is dan ook een aanrader om kinderen kennis te laten maken met verschillende speelomgevingen. Een nieuwe speelomgeving betekent voor een kind opnieuw dingen ontdekken en nieuwe dingen leren. Je stimuleert een kind namelijk het meest door het iets zelf te laten doen, met een beetje hulp. Het is wel belangrijk om goed op te letten waar je kind aan toe is. Iets wat te gemakkelijk is zorgt voor weinig uitdagen en iets wat te moeilijk is zorgt voor onnodige frustraties. Zoek dus een goed evenwicht tussen het niveau van je kind, nieuwe omgevingen en speelmateriaal.

 

Deel het op in kleine stapjes

Sommige vaardigheden zijn voor jonge kinderen te ingewikkeld om in een keer te leren. Bijvoorbeeld hun tanden poetsen of veters strikken. Wanneer de vaardigheid te moeilijk is kun je het opdelen in kleinere stapjes. Denk hierbij aan:

  • Vraag het kind wat de eerste stap is;
  • Vertel het hem als hij het niet weet;
  • Doe het zelf eerst voor als je kind niet weet hoe het moet. En laat het hem daarna zelf doen terwijl je hem of haar helpt;
  • Geef een complimentje wanneer het goed gaat.

 

Leer kinderen de sociale regels

Wanneer je kind steeds zelfstandiger wordt is het belangrijk dat je kind de sociale regels leert. Een voorbeeld van een sociale regel is dat je mensen bedankt wanneer ze je iets geven. Het is vaak de taak van de ouder om deze aan je kind te leren. Dit kun je het beste doen door voorbeelden te geven van situaties en uit te leggen waarom de regel belangrijk is en het goed is om deze te volgen.

The Nanny Club helpt graag bij het stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen. Door middel van het stellen van doelen die passen bij de leeftijdscategorie van de kinderen zullen onze nannies absoluut van toegevoegde waarde zijn bij de opvoeding van de kinderen. Voor meer informatie omtrent deze ontwikkelingsdoelen, klik hier.

 

The Latest from the Nanny Club

woensdag, 8 november 23

0035_NL – FAMILY MANAGER / NANNY GEZOCHT Amsterdam

Voor een familie in Amsterdam met twee lieve kindjes zoeken wij een nanny die beschikbaar is om op te passen. …

donderdag, 29 juni 23

WORD JIJ ONZE NIEUWE WEBSITE DEVELOPER STAGIAIR?

Bij The Nanny Club zijn we op zoek naar enthousiaste en getalenteerde stagiaires voor de functie van Website Developer. Als…

donderdag, 8 juni 23

BEN JIJ ONZE NIEUWE MARKETING COMMUNICATIE STAGIAIR?

Ben jij proactief en een echte doorpakker? En help jij ons bij de zoektocht naar de beste nannies en leukste…

donderdag, 8 juni 23

Vacature: Allround Creative Stagiair(e) bij het High-End Nanny Bureau van Nederland

Ben jij goed met social media? Een echte doorpakker? En word jij enthousiast van veel verantwoordelijkheid? Dan zijn wij op…