5 tips om van bedtijd een feestje te maken
5 tips om van bedtijd een feestje te maken
Bedtijd: het moment na het spitsuur. Koken, eten, douchen en klaarmaken om naar bed te gaan. Vaak is dit juist het tijdstip dat veel kinderen de drukte en prikkels van de dag gaan verwerken en ook moe worden. Voor veel ouders kan dit moment dus soms als best heftig aanvoelen, terwijl bedtijd juist een feestje moet zijn. Daarom geven wij als kinderslaapcoach van Slaapkops vijf tips om van bedtijd weer een feestje te maken!
1. Zorg voor een juist ritme
Een goed ritme overdag, zorgt voor een vrolijker en beter uitgerust kindje. Hierdoor voorkom je ook dat je kindje oververmoeid raakt en dus lastig wakker te houden is, maar ook juist moeilijker gaat slapen. Daarnaast zorgt een goed ritme overdag ervoor dat jouw kindje niet oververmoeid raakt, maar ook juist niet teveel slaapt overdag. Wanneer je kindje teveel slaapt overdag, komt het ‘s avonds moeilijk in slaap en kan je kindje moeite krijgen om in slaap te vallen. Kortom: een juist ritme is van groot belang voor een rustige bedtijd en een goede nachtrust.
2. Voer een bedritueel uit
Voer zowel ‘s avonds als overdag voor alle dutjes een bedritueel uit. Een bedritueel zorgt voor herkenning voor jouw kindje en leert jouw kindje dat het tijd is om naar bed te gaan. Door deze herkenning gaat jouw kindje makkelijker slapen en geeft zich over aan de bedtijd. Een bedritueel hoeft maar zo’n 10 tot 15 minuten duren (overdag kan dit een ingekorte versie zijn), maar belangrijk hierbij is wel dat de handelingen altijd op dezelfde volgorde worden uitgevoerd. Gebruik bijvoorbeeld deze bedritueel checklist en maak er samen een spel van!
3. Duidelijkheid en consequent in handelingen
Wees duidelijk en consequent naar jouw kindje toe wanneer het tijd is om te gaan slapen. Voor kleinere kindjes is een vaste bedtijd vaak fijn, omdat hun biologische ritme hierop wordt ingesteld. Aan de hand de indeling van de dagslaapjes kan de bedtijd wat vroeger of later zijn, maar wij adviseren dit tussen de 18:30 en 19:30 uur te houden. Jonge kinderen (baby’s t/m 6 maanden) kunnen soms wel een latere bedtijd hebben van bijvoorbeeld 21:00/22:00 uur. Ga hier niet in onderhandelen, maar wees hier dus duidelijk en consequent in.
4. Sluit de dag af met quality time
Door bewust tijd voor elkaar vrij te maken voor het slapen en nog samen een leuke, rustige activiteit te doen, kun je de dag rustig afsluiten en zal jouw kindje zich ook gezien voelen als hij of zij naar bed gaat. Hierdoor zal je kindje minder vaak uit bed komen om nog wat aandacht op te eisen. Daarnaast helpt een rustige activiteit om de prikkels te verwerken en kan jouw kindje de dag rustig afsluiten. Een voorbeeld hiervan is samen een boekje lezen, wat tekenen of puzzelen.
5. Zorg voor een optimale slaapomgeving
Een optimale slaapomgeving zorgt ervoor dat jouw kindje makkelijker in slaap valt. Zo helpt een donkere kamer de aanmaak van melatonine tot stand te brengen en melatonine is ons slaaphormoon en helpt jouw kindje dus om makkelijker in slaap te vallen. Daarnaast kun je ook witte ruis opzetten, wat ervoor zorgt dat de achtergrondgeluiden vervagen en kindjes ook makkelijker en dieper in slaap kunnen vallen.
Over de auteur:
Slaapkops is een baby- & kinderslaapcoach en helpt gezinnen met allerlei soorten slaapproblemen van hun kindjes. Dit kan bijvoorbeeld het vroeg wakker worden zijn, moeite hebben met in slaap komen of het ‘s nachts vaak wakker worden. Er wordt gewerkt met een slaapplan op maat, zodat ieder kindje de weg naar dromenland weer kan vinden met een plan die volledig op de behoefte is afgestemd van het gezin.